In Nederland is het verplicht om je auto te voorzien van een basisverzekering. Deze verzekering voorkomt dat je anderen in de financiële problemen stort wanneer jij hen aanrijdt. Ook kun je een autoverzekering kiezen die jouw schade dekt waardoor jij ook jouzelf een hoop ellende kunt besparen. Het kan soms even verwarrend zijn om te achterhalen wat een passende autoverzekering is. Om licht in deze duisternis te maken, leggen wij je graag uit wat je moet doen wanneer je eenvoudig en snel je autoverzekering berekenen wilt. Weet je namelijk eenmaal waar je op moet letten, dan is het een fluitje van een cent om een passende verzekering af te sluiten.

 

Een verplichte autoverzekering

Iedere auto moet voorzien zijn van een WA verzekering. Dat houdt echter niet in dat er op het gebied van de autoverzekeringen niets te kiezen valt. Integendeel zelfs. Het is heel verstandig om jouw verplichte basisverzekering goed af te stemmen op jouw wagen. Zo zorg je dat je niet onder- dan wel oververzekerd bent. De regel die men hierbij doorgaans hanteert, is dat voor wagens tot zes jaar geldt dat zij een all-riskverzekering nemen. Is de auto tussen de zes en negen jaar oud, dan is een WA+ beperkt casco voldoende. Is je bolide ouder dan negen jaar, dan kan deze voor jou misschien een emotionele waarde hebben, maar de dagwaarde ervan ligt waarschijnlijk erg laag. Dat houdt in dat wanneer je schade aan deze auto wilt herstellen, de kosten ervan al snel boven de dagwaarde van je auto uitstijgen. In dat geval is het veel voordeliger om een andere wagen te kopen. Heb jij nu dus een auto van vijftien jaar die all-risk verzekerd is, dan is het beter om dit snel te veranderen naar een WA-basisverzekering.

 

Valt er meer te kiezen dan enkel de basisverzekering?

Heb je eenmaal de juiste basisverzekering gevonden, dan doe je er verstandig aan om ook nog even te kijken naar de aanvullende pakketten. Je kunt hierbij bijvoorbeeld kiezen voor pechhulp. Dit is een ideale toevoeging aan je verzekering. Heb je een keer onverhoopt pech met je wagen, dan kun je je verzekeringsmaatschappij bellen die vervolgens een monteur naar je toe zal sturen. Deze zal de auto, als de situatie het toelaat, herstellen zodat jij jouw rit weer voort kunt zetten. Lukt het niet om de schade te herstellen? Dan kan er vervangend vervoer voor je geregeld worden. Je hoeft dus nooit bang te zijn dat je de nacht langs de kant van de weg zult moeten doorbrengen.

 

Bekijk alle opties

Wij hopen dat je nu weet waar je op moet letten wanneer je een autoverzekering wilt gaan kiezen. Surf even naar de site van je verzekeringsmaatschappij. Weet je de leeftijd van je auto niet meer? Geen nood! Je kunt de tool gebruiken om aan de hand van je kenteken de leeftijd meteen te achterhalen. Check de aanvullende verzekeringen en sluit je nieuwe polis met een paar klikken op de muis af.